Did you know,


that we are happy to accept all your orders for business cards, letterheaded paper, note pads, flyers, folders, calendars and all other printed stationery products, regardless of the amount?

…that we produce high quality saddle-stitched or glue-bound brochures as well as hardcover books and albums, using unique surface treatment procedures and cutting-edge finishing technology?

…that our packaging material manufacturing department provides comprehensive services from design to execution and nearly all work processes are carried out in our print shop?

For detailed information please get in touch with our collegues.

Contact:
Marketing and advertising publications
Eszter Szalai:+36-30-850-5883

Production of packaging materials
József Horváth:+36-30-591-5757

Indul a KESKENY ONLINE!

Átlátható nyomdai folyamatok és ügyintézés könnyen, gyorsan és bármikor a Keskeny Nyomda új webes felületén.

Részletek

A leggyakoribb anyagleadási hibák!

Nincs hozzászólás

Az alábbiakban összegyűjtöttük azokat az anyagleadási hibákat, amelyekkel a leggyakrabban találkozunk a leadott állományok ellenőrzése során. Ezek közül néhány hibát a nyomdán belül is tudunk javítani, de gyakoribb, amikor visszajelzünk a megrendelőnek és javított állományt kérünk. Ezek a javítások minden esetben lassítják a gyártási folyamatot, ezért érdemes az alábbi pontok figyelembevételével készíteni, illetve menteni az állományt, így a munka időben elkészül és olyan lesz, ahogy azt a megrendelő megálmodta.

A leggyakoribb anyagleadási hibák + 9 tipp, hogy ezeket elkerüljük!

 

1.) Képek felbontása nem megfelelő a nyomdai feldolgozáshoz

300vs72dpi

Az alacsony, pl. 72 dpi felbontású képek nyomdai feldolgozáshoz nem megfelelőek, minimum 251 dpi felbontás szükséges, de a legjobb 300 dpi.

Tipp: a szerkesztés során figyeljünk arra, hogy a használni kívánt méretben legyen 251-300 dpi a kép felbontása, mert ha nagyítjuk a szerkesztő programban a képet, akkor romlik a minősége.

2.) Vágott méret (trim box) nincs, vagy rosszul definiált

trim_box

Ennek hiányában nem tudható, hogy pontosan mekkora lenne a késztermék, vagy rossz helyen vágunk.

Tipp: a szerkesztés végén javasoljuk a PDF/X szabvány használatát a mentéshez és az ott felkínált beállításokat. Mindenképpen a programmal rakassuk fel a vágójeleket, ne „kézzel”.

3.) Betűk nincsenek beágyazva a dokumentumba

Beágyazott betűk

Amelyik gépen megnyitjuk a dokumentumot, annak az alapértelmezett fontjait/betűtípusait fogja használni. Ezt általában akkor tapasztaljuk, amikor az állományt Wordben (vagy abból készült PDF-ben) adják le, vagy nem nyomtatásra szánt állományt küldenek.

Tipp: a Word nem nyomdai szerkesztő program. Lehetőség szerint kerüljük szerkesztésnél a használatát. PDF írásnál pedig használd a PDF/X szabványt.

4.) Színterek nem megfelelőek

RGB_vs_CMYK

Nem CMYK, hanem ettől eltérő – RGB, LAB, HKS (a monitor RGB színtérrel dolgozik). Amit a monitoron látunk, az nem biztos, hogy nyomdailag kivitelezhető.

Tipp: ha nagyon fontos a színek pontossága (például: arculati színek), akkor javaslunk proof igénylést.

5.) Nem használt direkt színek az anyagban

nem használt direkt színek

Sok esetben a tervezőprogram színpalettájában benne maradnak olyan direkt színek, amelyeket mentés során a PDF magával visz, bár nem szerepelnek a nyomaton.

Tipp: a szerkesztő program színpalettájából tervezés során mindig töröljük ki azokat a színeket, amelyeket nem használunk.

6.) Nem megfelelően definiált direkt szín az anyagban

direkt szín

Nem javasoljuk az olyan direkt színek használatát, amelyek nem Pantone színek, hanem CMYK-ban létrehozott és spot színként definiált színek. Ilyen esetben a nyomda nem tudja, hogy milyen színnel kell nyomni (pl: zöld vagy piros nevű direkt szín).

Tipp: ha valamilyen direkt színre van szükségünk (kék, zöld stb.), válasszunk egy színt a Pantone skálából.

7.) Méret vagy terjedelem nem egyezik meg a megrendeléssel:

A megrendelt méretre / oldalszámra készítsük el a grafikát vagy az elkészített grafikát rendeljük meg.

8.) Grafikai elemek túl közel esnek a vágáshoz

vágójel befelé

Nem szerencsés, ha a vágáshoz túl közel esnek olyan grafikai elemek, szövegek, képek, vonalkód, ami fontos, hogy rajta maradjon a végterméken. Bár pontosan vágunk, a papírnyúlás miatt a vágójelhez túl közel elhelyezett elemek levágásra kerülhetnek.

Tipp: az ideális távolság vágójeltől befelé 3-5 mm (kivéve a kifutó)

9.) Apró szövegek 4 színben

Vékony vonalú vagy apró betűknél nem ajánlott, hogy négy színben legyen a szöveg, mert a papírnyúlás miatt ezek elmosódhatnak, homályossá válhatnak. Ezért javasoljuk a fekete, fehér (negatív) vagy direkt szín használatát.

10.) Külön állományban érkező grafikai elemek (pl. lakk, grafika) nem passzol az alapgrafikához

lakk_nyomat_elhelyezese

Tipp: javasoljuk ugyanabban a dokumentumban külön layeren szerkeszteni ezeket a felületkezelési elemeket (ilyenkor például a lakkot direkt színként felülnyomásban kell elhelyezni a grafikán)

11) Stanc képként való leadása

vektor_vs_raszter

A kép egy raszterekből álló állomány, a stanc pedig vektoros kell hogy legyen, mert csak vonal mentén tudunk vágni, képpont mentén nem.

Tipp: stanc rajzot mindig célszerű elkérni tőlünk, mert 1:1 – es méretű, szabványos, gyártásra kész rajzokat biztosítunk a tervezéshez. Ezeket a rajzokat tartsuk vektorosan (kerüljük a Photoshopból kimentett PDF használatát).

Kategória:
  Blog Egyéb Nyomtatás
ezt a bejegyzést 0 alkalommal osztották meg
 000

Válasz

Email címe nem kerül nyilvánosságra.

Ajánlatot kérek