Did you know,

that we are happy to accept all your orders for business cards, letterheaded paper, note pads, flyers, folders, calendars and all other printed stationery products, regardless of the amount?

...that we produce high quality saddle-stitched or glue-bound brochures as well as hardcover books and albums, using unique surface treatment procedures and cutting-edge finishing technology?

...that our packaging material manufacturing department provides comprehensive services from design to execution and nearly all work processes are carried out in our print shop?

For detailed information please get in touch with our collegues.

Contact:
Marketing and advertising publications
Eszter Szalai:+36-30-850-5883

Production of packaging materials
József Horváth:+36-30-591-5757

Üdvözöljük a Keskeny Nyomdában

Magyarország legmodernebb nyomdai és csomagolóanyag gyártó üzeme bemutatkozik.

Tudjon meg többet rólunk

A NYOMDAI PDF BEÁLLÍTÁSA ÉS MENTÉSE

FőoldalInformációkANYAGLEADÁS PROA NYOMDAI PDF BEÁLLÍTÁSA ÉS MENTÉSE

A NYOMDAI PDF BEÁLLÍTÁSA ÉS MENTÉSE

A nyomdai PDF beállítása és mentése

Nyomdánkban a grafikai anyagok leadását PDF/X-1a:2003 formátumban kérjük.

Minden modern grafikai szoftver (Pl. Adobe InDesign, Quark Xpress, stb.) támogatja ezen szabvány szerinti mentést. Habár a képszerkesztő szoftverek (pl. Adobe Photoshop) is lehetővé teszik a szabványos PDF fájlok mentését, célszerű a képszerkesztő szoftvereket a képek manipulálására használni és a kiadványt pedig kiadványszerkesztőben (pl. Adobe InDesign) megtervezni és elmenteni. Jó nyomdai PDF csak megfelelő minőségű alkotóelemekből (képek, vektoros grafikák, fontok) és megfelelően beállított grafikai szoftverekből készíthető.

Kérjük töltse le a beállítás fájlokat tartalmazó tömörített állományt: KeskenyCCPresets.zip, majd csomagolja ki.

Első lépésként (amennyiben még nem tette meg) kérjük telepítse a „1_ICC Profiles” mappában található ICC profilokat. A következőekben leírt beállítások elvégzéséhez szükséges PDF Preseteket (.joboptions kiterjesztésű fájlok) a „6_PDF Presets” mappában találja.

 

Adobe InDesign beállítása:

 • Válassza a File [Fájl] > Adobe PDF Presets [Adobe PDF készletek] > Define… [Definiálás] menüt,
 • kattintson a Load [Betöltés] gombra és válassza ki a „6_PDF Preset” mappában található Keskeny_AM175-200_CMYK+Spot_CC_300ppi.joboptions fájlt, majd kattintson a Done [Kész] gombra.

PDF mentése Adobe InDesign-ból:

 • Kattintson a File [Fájl] > Adobe PDF Presets [Adobe PDF készletek] > Keskeny_AM175-200_CMYK+Spot_CC_300ppi elemre,
 • nevezze el a fájlt és kattintson a Save [Mentés] gombra,
 • a megjelenő Export Adobe PDF [Adobe PDF exportálása] ablakban nézze át a beállításokat és módosítsa azokat szükség szerint, majd kattintson az Export [Exportálás] gombra.

Adobe Illustrator és Photoshop beállítása:

 • Válassza az Edit [Szerkesztés] > Adobe PDF Presets… [Adobe PDF készletek…] menüt,
 • kattintson az Import… [Importálás] vagy Load… [Betöltés] gombra és válassza ki a „6_PDF Preset” mappában található Keskeny_AM_CMYK+Spot.jobotions fájlt,
 • kattintson az OK vagy Done [Kész] gombra.

PDF mentése Adobe Illustrator-ból és Photoshop-ból:

 • válassza ki a File [Fájl] > Save As… [Mentés másként] menüelemet,
 • a Format [Fájl tipusa] lehulló menüből válassza ki az Adobe PDF / Photoshop PDF formátumot,
 • kattintson a Save [Mentés] gombra,
 • a megjelenő ablakban az Adobe PDF Preset [Adobe PDF készletek] menüből válassza ki a: Keskeny_AM175-200_CMYK+Spot_CC_300ppi.joboptions beállítást,
 • nézze át és módosítsa a beállításokat szükség szerint, majd kattintson a Save PDF [PDF mentése] gombra.

Amennyiben az állományból nem írható szabványos PDF/X-1a (pl. nem licenszelt font, stb. miatt), az InDesign egy hibaablakot jelenít meg mely leírja a hiba okát. A PDF elmentésre kerül, de nem lesz szabványos. Javítsa ki a hibát és mentse el újra az állományt.

A PDF mentés részletes beállítása

A PDF mentésekor bizonyos opcionális lehetőségek közül is választhatunk. Ezek megfelelő beállítása függhet a munka jellegétől. A fontosabb beállításokat az alábbiakban részletezzük.

  • A Compression [Tömörítés] opciók a túlméretes (túl nagy felbontással rendelkező) képek optimalizálására szolgálnak. A legtöbb munka esetében az alapbeállítások megfelelőek, nincs szükség megváltoztatásukra.

  • A Marks and Bleeds [Jelek és kifutók] opciók a nyomdai jelek megjelenítését vezérlik. A vágójelek (Crop Marks) megjelenítése legyen mindig bekapcsolva. A többi nyomdai jelet nem szükséges alkalmazni, mert ezek majd a munka montírozásakor kerülnek elhelyezésre. A Bleed and Slug [Kifutó és infó] szakasznál, ellenőrizze a Bleed [kifutó] megfelelő beállítását. A kifutó optimális mérete általában 2-3 mm, de ez az adott termék vagy gyártási technológia függvényében változhat.

  • Az Output [Kimenet] opciókban a színkonverzió beállításait lehet módosítani.

   A beállítási lehetőségek különbözőek, attól függően, hogy melyik szoftverben dolgozunk. A fenti képernyőkép az InDesign beállításait – az alábbi pedig a Photoshop beállításait mutatja.

  • A Convert to Destination (Preserve Numbers) [célra átalakítás (számok megtartása)] alapbeállítás esetén konvertálásra kerülnek az RGB, illetve azok a CMYK állományok, amelyek más beágyazott színprofilt tartalmaznak, mint a munkaszíntér. Amelyek a dokumentum színterében vannak vagy az InDesign-ban lettek megszerkesztve megőrzik a CMYK értékeiket. Photoshop és Illustrator esetén a dokumentum csak egy színprofilt használhat. Ha a Cél színprofilon (Destination) nem változtatunk, akkor a forrás és a cél azonos és nem történik színkonverzió.

   Figyelem! Kérjük legyen körültekintő, ha ezeken a beállításokon változtatni kíván. A végeredmény mindig attól függ, hogy mi van beállítva a dokumentum-, illetve az egyes képek-, importált elemek színtereként. Fontos, hogy a dokumentumba való importáláskor a konverziónál (Conversion) milyen opciót választottunk, valamint ügyeljünk rá, hogy célként (Destination) mindig a megfelelő színprofil legyen beállítva. Végül a kimentett PDF állományban mindig ellenőrizze, hogy a kritikus színek a megfelelő CMYK értékekkel szerepeljenek.

  • Az Advanced [Speciális] opciókban az alapbeállítások a legtöbb munka esetén megfelelők. Azon ritka esetekben amikor a mentésre kerülő PDF egy nagyobb PDF része lesz (a PDF állományok összefűzésével), célszerű lehet a beágyazott fontokat korlátozni, hogy a végleges PDF ne legyen feleslegesen túlságosan nagy méretű.

   A Transparency Flattener-nél [Áttetszőség-összeolvasztó] válasszuk ki a 2400ppi beállítást, miután importáltuk azt a A kiadványszerkesztő szoftverek beállítása nyomdai kivitelezésre” leírás szerint. Válassza a High Resolution [Nagy felbontású] opciót, ha nem kívánja telepíteni a beállítást.

  • A Security [Biztonság] lapon legyen minden kikapcsolva – jelszóval védett PDF állományokat nem tudunk feldolgozni.
  • A Summary [Összefoglaló] lapon áttekinthetjük a beállításokat, illetve elmenthetjük egy lista formájában.
Ajánlatot kérek