Did you know,

that we are happy to accept all your orders for business cards, letterheaded paper, note pads, flyers, folders, calendars and all other printed stationery products, regardless of the amount?

...that we produce high quality saddle-stitched or glue-bound brochures as well as hardcover books and albums, using unique surface treatment procedures and cutting-edge finishing technology?

...that our packaging material manufacturing department provides comprehensive services from design to execution and nearly all work processes are carried out in our print shop?

For detailed information please get in touch with our collegues.

Contact:
Marketing and advertising publications
Eszter Szalai:+36-30-850-5883

Production of packaging materials
József Horváth:+36-30-591-5757

Üdvözöljük a Keskeny Nyomdában

Magyarország legmodernebb nyomdai és csomagolóanyag gyártó üzeme bemutatkozik.

Tudjon meg többet rólunk

Akcidens (könyv, füzet)

A nyomdai fájlok technikai követeleményei akcidens kiadványok (könyv, füzet, szórólap) esetén.

 

 

PDF BEÁLLÍTÁSA

 

pdf-x szabvány

Fájl formátum: PDF/X-1a:2003 vagy PDF/X4

Nyomdai fájlként grafikai szoftverekben (Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe PhotoShop, QuarkXpress, CorelDraw) készült, PDF/X-1a:2003 vagy PDF/X-4 szabványos PDF fájlt kérünk. Egyéb, pl. .tiff, .jpg képformátumokat, ill. a grafikai szoftverek szerkeszthető fájljait (.indd, .qxd, .cdr, .psd) nem tudjuk fogadni. Az .ai kiterjesztésű állományok –ha azt úgy mentették el, hogy Adobe Acrobatban nyitható legyen –feldolgozhatók., de mivel nem felelnek meg az alkalmazott ipari szabványoknak, használatuk nem javasolt. Egyéb PDF/X szabványok.

Mivel ugyanabból a grafikai forrásfájlból a felhasználás igénye szerint többféle minőségű PDF menthető, ezért leadás előtt fontos megbizonyosodnunk arról, hogy valóban nyomdai célokra készített, nagy felbontású állomány van a birtokunkban, nem csak képernyőn történő megjelenítésre vagy asztali nyomtatón való kinyomtatásra szolgáló verzió. A nyomtatásra alkalmas PDF-kel szemben támasztott igény, hogy a képek felbontása azonosan magas legyen a forrásfájlban lévővel, valamint rendelkezzen a feldolgozás szempontjából fontos kifutásokkal, illesztő és vágójelekkel. Megfelelő program híján a csak vizuális bemutatásra készült (preview) PDF-eket leginkább kis fájlméretéről, a kifutók és vágójelek hiányáról lehet könnyen felismerni. PDF/X-1a vagy PDF/X4 esetén a képek tömörítése változtatható. Alapesetben minden olyan színes kép, amely nagyobb mint 450 ppi, azt 300 ppi-re csökkenti. A beállításokat PDF íráskor meg lehet változtatni.

Szeparált PDF-ek használata régebben népszerű volt, mert könnyen lehetett rajta ellenőrizni a felülnyomásokat és a direkt színeket. A technika azonban mára túllépett rajtuk, a jelenlegi nyomdai feldolgozó szoftverek már nem tudják kezelni az ilyen módon mentett állományokat.

Disztillált PS -ek használata ma már nem szükséges. Sokáig –a nyomólemez készítéshez használt RIP szoftverek alacsonyabb fejlettségi fokán –biztonságosabb volt a forrásfájlból előbb PS-t exportálni, és azt Acrobat Distillerrel alakítani PDF-é. Ma már a közvetlen exportálás is biztonságos, sőt egyszerűbb szerkezetű, könnyebben feldolgozható PDF-ket eredményez.

A nyomdai fájlok feldolgozásának fontos szempontja, hogy a végtermék minősége megfeleljen annak, mint amit az ügyfél a grafikai tervezés során elképzelt és beállított. Ehhez az alapvető ipari szabványok legfrissebb verzióinak alkalmazása szükséges, melyeket az alábbiakban ismertetünk. Amennyiben a grafikai előkészítés nem ezek használatán alapul, úgy az eredmény eltérhet az elképzelésektől.

 

A PDF-X -szabványról bővebb leírást ide kattintva töltheti le.

Vissza a lap tetejére

A szabványos PDF export módja

 

A grafikai szoftverekbenaz exportálandó PDF minőségét egy legördülő menüpontból lehet kiválasztani, a „Nyomdai” ill. a „Press Quality”-ra kattintva. A PDF/X verziók használata a grafikus számára azzal a plusz szolgáltatással jár, hogy írás közben ellenőrzi az állomány fontos paramétereit, és hibajelzést küld, ha pl. alacsony felbontású képet talál. A PDF/X-1a-ban nem lehet RGB vagy Lab szín, csak CMYK vagy direkt (spot), és figyel a transzparens elemekre valamint a layerekre, amelyek nem megfelelő használata feldolgozásnál problémát jelenthet. Ezért mi ezt a formátumot javasoljuk. Az exportáló ablak beállításait az alábbi képernyő fotókon láthatja

 

pdf x exportálás első lépés pdf x exportálás második lépés

 

Vissza a lap tetejére

PDF oldalak

oldlak elhelyezése indesign-ban

 

Egy PDF-en belül az egyes oldalak külön, sorban egymás után, nem oldalpárban legyenek. Kivéve a borítók, leporellók és a montírozott ívnyomás. A többoldalas kiadványok oldalait külön PDF oldalakon kérjük, sorban egymás után, nem oldalpárban. Szükségtelenül zavaró a kilövés szerinti oldalpárosítás (16-1, 2-15 stb.) is. Egy PDF annyi oldalt tartalmazzon, amennyi még kényelmesen küldhető és kezelhető. A nyomdai feldolgozás szempontjából nálunk az a kedvezőbb, ha minél többet. Ha minden egyes oldal külön PDF-ben van, szerencsés a fájlokat összezippelni vagy/és nevükbe az oldalszámon kívül egyszerű szöveges azonosítót is beírni. Névjegyek, címkék stb. sem legyenek tablózva összerakva (pl. A4-re), hanem PDF oldalanként csak egy-egy legyen. Hatalmas plusz munkát jelent számunkra azoknak a PDF-eknek a szétszedése is, amikor egy doboz egyes elemeit (alj, tető, betétek) egymás mellé rakják fel egyetlen óriás PDF oldalra.

Vissza a lap tetejére

A fentiek alól kivétel, azaz szerencsésebb, ha össze van rakva:

  • Borítók elő-és hátoldala gerinccel együtt (ha van)
  • Hajtott szórólapok és leporellók kiterített egymás melletti oldalai
  • Ívnyomás rendelés a rendelt ívméretre montírozott állománya.

Vissza a lap tetejére

Vissza a lap tetejére

Kifutó mértéke

 

Általánosan 3-5 mm kifutó szükséges és elegendő, a kiadvány jellegétől függően. Szórólapoknál elég a kevesebb, füzeteknél kell a több. Keménytáblás könyvborító méretezését lásd külön. A szemben lévő oldal kötésbe kerülő kifutója nem zavaró, a montírozó szoftver automatikusan lenyeli.

kifutó mérete

Spirálkötött kiadványoknál viszont a belső oldalra is kell saját kifutó.

kifutó elhelyezése spirálozott kiadványon

A kifutó az oldalméreten, azaz a vágójeleken kívül helyezkedjen el. Ellenkező esetben az oldalak vágott méretre igazítása jelentősen komplikálja a nyomdai feldolgozást.

Vissza a lap tetejére

Oldalméret megadása

 

A vágójelek a vágott mérettől 3 mm távolságra legyenek. Egy PDF-en belül ne legyenek különböző méretű oldalak.A montírozott íven ugyan nem a PDF-en lévő vágójelek jelennek meg, de a vágás pontos beállításához feltétlenül szükségesek. Illesztő jelekre nincs szükségünk, de nem zavaró, ha jelen vannak. Minden külső jel és skála a vágástól legalább 3 mm távolságra legyen. A vágójeleket lehetőleg szoftveresen kell felrakni. A manuálisan illesztett jelek pozíciója gyakran pontatlan. A PDF egyes oldalait kifutóval és jelekkel együtt magába foglaló méretet hívjuk média méretnek. Ezt PDF írásakor lehet beállítani, ill. a gép által felkínáltat átírni. Komoly hibaforrást jelent, ha egy kiadványon belül ez a méret nem egységes. Ez legtöbbször a máshol készült és külön beillesztett hirdetés oldalaknál és az utólag küldött javításoknál fordul elő. Ha ilyennel találkoznak, kérjük egységesítsék, vagy külön hívják fel rá a figyelmünket.

Vissza a lap tetejére

 

Rácssűrűség beállítása

 

klasszik rácsozás szögei

 

Rácssűrűség beállítása nem szükséges. Az autotípiai rács sűrűségét a PDF-be beépíteni nem lehet, azt a montírozó állítja be a lemezre küldéskor. Általánosan 70-es (175 lpi) AM ráccsal dolgozunk. (AM rácsnál az azonos sűrűségű raszterpontok mérete, FM rácsnál az azonos méretű raszterpontok sűrűsége határozza meg a tónusértéket.) Ha 70-esnél finomabb rácsozást szeretnének, azt a megrendelésben kérjük jelezni. A hagyományos rácsképzés helyett rendelhető az ún. hibrid rácsozás, ami a 8% alatti és 92% feletti kitöltési tartományban hagyományos AM rácsként jelenik meg. 8% és 92% közötti értékeknél viszont a raszterpontok méretének csökkentése helyett FM rácsozás szerinti ritkítással éri el a kívánt tónusértékeket. Így 80-as vagy 100-as (200 ill. 250 lpi) rácssűrűségnél is kinyomható méretű raszterpontokat kapunk. A nagyobb rácssűrűség a jó minőségű képek esetén növeli a részletgazdagságot, a gyengébb képminőségeket viszont tovább rontja. Alkalmazása ajánlott a moiré veszélyének és a vékony, nem teli tónus léniák recézettségének csökkentésére is. Cold foil tónusok levilágítására 40-es rácsot használunk, mivel ennél a technológiánál a stabilan létrehozható metál rácspont méretek korlátozottak. Tiszta FM (a köznyelvben gyakran kristály rácsnak nevezett) rács nem kérhető.

Vissza a lap tetejére

Optimális képfelbontás

 

képfelbontás

 

Az optimális képfelbontás 300-480 ppi. Az optimális képfelbontást a használt rácssűrűségek határozzák meg. Ez 175 lpi-nél (70 vonal/cm) 300 ppi, 250lpi-nél (100 vonal/cm) 480 ppi. Ezek felett a kép részletgazdagsága nem lesz jobb, csak a fájlméret nő feleslegesen. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a grafikai szoftverekben a kép méretének csökkentésével a ppi felbontás arányosan növekszik, így a sok kis képet tartalmazó PDF-ek fájlmérete emiatt sokszor kezelhetetlenül nagy lesz. A forrásfájlban lévő képfelbontások csak abban az esetben maradnak meg a PDF-ben, ha az export amegfelelő beállításokkal (Press Qulity) történik. Erre utaló jel lehet a szokatlanul kis fájlméret.

Vissza a lap tetejére

Minimális kinyomható vonalvastagság

 

nyomtatható vonalvastagság

Minimális kinyomható vonalvastagság 0,025 mm A minimális betűméret betűtípusonként eltérő. Ez az érték festékekre vonatkozik. A felületkezelések és egyéb speciális technológiák korlátait az adott helyen ismertetjük. A betűk vonalainak vastagsága betűtípusonként eltérő, így a minimálisan kinyomható betűméretet meghatározni nem lehet. Egyes kalligrafikus típusoknál ez a korlát akár 8-10pt is lehet, míg vastagabb vonalú lineáris betűknél bőven le lehet menni 6 pt alá is.

Vissza a lap tetejére

Betűk körvonalasítása

betűkörvonalasítás

A betűk körvonalasítása célszerű, de nem kötelező. Viszont fontbeágyazási hiba esetén ez a legegyszerűbb javítási mód.

Vissza a lap tetejére

Regiszterezés – kifutó tónus

 

Amennyiben a kifutó a lapszéllel párhuzamosan fut, akkor a gyártási műveletek során fellépő apró mozgások, illetve az anyag kitüremkedés miatt soha nem lesz 100% a regiszter fül pozicionálása annak vágásakor.

rátöltés látszik a lap szélén

a rátöltés kis mértékben látszik

rátöltés alig lástszik a lap szélén

rátöltés nem látszik a lap szélén

 

Regiszterezett kiadványoknál, ha a regiszter fülre külön tónus esik, úgy annak kifutója ne a lapszéllel párhuzamosan fusson, hanem 45°-ban.

kifutó grafika a ragfülön

 

Vissza a lap tetejére

Ajánlatot kérek