Did you know,

that we are happy to accept all your orders for business cards, letterheaded paper, note pads, flyers, folders, calendars and all other printed stationery products, regardless of the amount?

...that we produce high quality saddle-stitched or glue-bound brochures as well as hardcover books and albums, using unique surface treatment procedures and cutting-edge finishing technology?

...that our packaging material manufacturing department provides comprehensive services from design to execution and nearly all work processes are carried out in our print shop?

For detailed information please get in touch with our collegues.

Contact:
Marketing and advertising publications
Eszter Szalai:+36-30-850-5883

Production of packaging materials
József Horváth:+36-30-591-5757

Üdvözöljük a Keskeny Nyomdában

Magyarország legmodernebb nyomdai és csomagolóanyag gyártó üzeme bemutatkozik.

Tudjon meg többet rólunk

Dobozok, stancolt kiadványok

Dobozok, stancolt kiadványok

A nyomdai fájlok technikai követelményei stancos kiadványok, dobozok esetén

 

 

PDF BEÁLLÍTÁSA

 

pdf-x szabvány

Fájl formátum: PDF/X-1a:2003 vagy PDF/X4

Nyomdai fájlként grafikai szoftverekben (Adobe Illustrator, Adobe InDesign, Adobe PhotoShop, QuarkXpress, CorelDraw) készült, PDF/X-1a:2003 vagy PDF/X-4 szabványos PDF fájlt kérünk. Egyéb, pl. .tiff, .jpg képformátumokat, ill. a grafikai szoftverek szerkeszthető fájljait (.indd, .qxd, .cdr, .psd) nem tudjuk fogadni. Az .ai kiterjesztésű állományok –ha azt úgy mentették el, hogy Adobe Acrobatban nyitható legyen –feldolgozhatók., de mivel nem felelnek meg az alkalmazott ipari szabványoknak, használatuk nem javasolt. Egyéb PDF/X szabványok.

Mivel ugyanabból a grafikai forrásfájlból a felhasználás igénye szerint többféle minőségű PDF menthető, ezért leadás előtt fontos megbizonyosodnunk arról, hogy valóban nyomdai célokra készített, nagy felbontású állomány van a birtokunkban, nem csak képernyőn történő megjelenítésre vagy asztali nyomtatón való kinyomtatásra szolgáló verzió. A nyomtatásra alkalmas PDF-kel szemben támasztott igény, hogy a képek felbontása azonosan magas legyen a forrásfájlban lévővel, valamint rendelkezzen a feldolgozás szempontjából fontos kifutásokkal, illesztő és vágójelekkel. Megfelelő program híján a csak vizuális bemutatásra készült (preview) PDF-eket leginkább kis fájlméretéről, a kifutók és vágójelek hiányáról lehet könnyen felismerni. PDF/X-1a vagy PDF/X4 esetén a képek tömörítése változtatható. Alapesetben minden olyan színes kép, amely nagyobb mint 450 ppi, azt 300 ppi-re csökkenti. A beállításokat PDF íráskor meg lehet változtatni.

Szeparált PDF-ek használata régebben népszerű volt, mert könnyen lehetett rajta ellenőrizni a felülnyomásokat és a direkt színeket. A technika azonban mára túllépett rajtuk, a jelenlegi nyomdai feldolgozó szoftverek már nem tudják kezelni az ilyen módon mentett állományokat.

Disztillált PS -ek használata ma már nem szükséges. Sokáig –a nyomólemez készítéshez használt RIP szoftverek alacsonyabb fejlettségi fokán –biztonságosabb volt a forrásfájlból előbb PS-t exportálni, és azt Acrobat Distillerrel alakítani PDF-é. Ma már a közvetlen exportálás is biztonságos, sőt egyszerűbb szerkezetű, könnyebben feldolgozható PDF-ket eredményez.

A nyomdai fájlok feldolgozásának fontos szempontja, hogy a végtermék minősége megfeleljen annak, mint amit az ügyfél a grafikai tervezés során elképzelt és beállított. Ehhez az alapvető ipari szabványok legfrissebb verzióinak alkalmazása szükséges, melyeket az alábbiakban ismertetünk. Amennyiben a grafikai előkészítés nem ezek használatán alapul, úgy az eredmény eltérhet az elképzelésektől.

 

A PDF-X -szabványról bővebb leírást ide kattintva töltheti le.

Vissza a lap tetejére

A szabványos PDF export módja

 

A grafikai szoftverekbenaz exportálandó PDF minőségét egy legördülő menüpontból lehet kiválasztani, a „Nyomdai” ill. a „Press Quality”-ra kattintva. A PDF/X verziók használata a grafikus számára azzal a plusz szolgáltatással jár, hogy írás közben ellenőrzi az állomány fontos paramétereit, és hibajelzést küld, ha pl. alacsony felbontású képet talál. A PDF/X-1a-ban nem lehet RGB vagy Lab szín, csak CMYK vagy direkt (spot), és figyel a transzparens elemekre valamint a layerekre, amelyek nem megfelelő használata feldolgozásnál problémát jelenthet. Ezért mi ezt a formátumot javasoljuk. Az exportáló ablak beállításait az alábbi képernyő fotókon láthatja

 

pdf x exportálás első lépés pdf x exportálás második lépés

 

Vissza a lap tetejére

PDF oldalak

doboz stanc jelölése a grafikán

A grafikát lehetőség szerint kérjük az általunk küldött stancrajzra megszerkeszteni.

Stanctervező kollégáink kérésre tudnak dobozokat tervezni. Ezt le is makettezik és elküldik jóváhagyásra. Amennyiben a makett elfogadásra kerül, akkor el tudjuk küldeni a stancrajzot, amire meg lehet tervezni/szerkeszteni a grafikát.

Stancolt kiadványok előkészítése során a stanc rajzot rakhatják külön színként a grafikára, kerülhet külön oldalra és külön fájlba is. Minden esetben vektoros (ne raszteres) legyen, és ha nem rakják rá a grafikára, hátterét tegyék átlátszóvá, ne maradjon fehér.

Ha külön színként helyezik a grafikára, színe legyen a grafikában nem szereplő bármilyen valós (pl. Pantone) szín. Gondoskodjanak arról, hogy a rajz vonalai felülnyomásban legyenek (ne üssék ki a hátteret).

Ha külön fájlban küldik, azon is legyenek a grafikával megegyező helyen vágójelek. Ezek hiánya hibás pozicionálást eredményezhet.

Külön oldalon vagy fájlban történő küldés előtt helyezzék a stanc rajzot a grafikára, és ellenőrizzék a pontos illeszkedést (pl. a hajtások egybe esnek-e a tónushatárokkal, nem vágódik vagy hajtódik szöveg), és hogy van-e körben mindenhol 2-3 mm kifutó. Ezt az illesztési próbát nézőképként akár el is küldhetik nekünk.

A lényeg az, hogy a stanc ne nyomóelemként jelenjen meg a grafikán, hanem jól elkülöníthető legyen.

 

Egy PDF-en belül egyféle doboz legyen. A felületkezelések lehetnek külön oldalon, vagy direktszínként.

Ha több fajta dobozt rendelnek egyszerre, akkor szerencsésebb a különböző fajta dobozokat külön file-ként menteni és nem egy PDF-be külön oldalakon.

 

Egy PDF-en belül ne legyenek különböző méretű oldalak.

A PDF egyes oldalait kifutóval és jelekkel együtt magába foglaló méretet hívjuk média méretnek. Ezt PDF írásakor lehet beállítani, ill. a gép által felkínáltat átírni. Komoly hibaforrást jelent, ha egy állományon belül ez a méret nem egységes. Ha ilyennel találkoznak, kérjük egységesítsék, vagy külön hívják fel rá a figyelmünket.

Egy doboz egyes elemeit (alj, tető, betétek) könnyebb kezelni, ha nem egymás mellé rakják fel egyetlen óriás PDF oldalra, hanem külön oldalakra, vagy file-okba elnevezve pontosan, hogy melyik az alj, tető stb.

A vágójeleket lehetőleg szoftveresen kell felrakni. A manuálisan illesztett jelek pozíciója gyakran pontatlan.

 

Egy PDF-en belül ne legyenek különböző méretű oldalak.

A PDF egyes oldalait kifutóval és jelekkel együtt magába foglaló méretet hívjuk média méretnek. Ezt PDF írásakor lehet beállítani, ill. a gép által felkínáltat átírni. Komoly hibaforrást jelent, ha egy állományon belül ez a méret nem egységes. Ha ilyennel találkoznak, kérjük egységesítsék, vagy külön hívják fel rá a figyelmünket.

Egy doboz egyes elemeit (alj, tető, betétek) könnyebb kezelni, ha nem egymás mellé rakják fel egyetlen óriás PDF oldalra, hanem külön oldalakra, vagy file-okba elnevezve pontosan, hogy melyik az alj, tető stb.

A vágójeleket lehetőleg szoftveresen kell felrakni. A manuálisan illesztett jelek pozíciója gyakran pontatlan.

Vissza a lap tetejére

Kifutó mértéke

stancvonalak

Általánosan 3-5 mm kifutó szükséges és elegendő. Ettől eltérő mértékű a kasírozott dobozoknál, ahol a kifutó minimum értéke 7 mm. A kifutó az oldalméreten, azaz a stancvonalon kívül helyezkedjen el. Oldalméret megadása: a vágójelek a vágott mérettől 3 mm távolságra legyenek. Dobozoknál az oldalméret megegyezik a kiterített stancforma befoglaló méretével, ezt kell beállítani vágott méretnek.

Vissza a lap tetejére

Nem látszódó felületek

stancon a nemlátszódó felületek jelölése

A tervezésnél figyelembe kell venni, hogy a doboznak vannak-e olyan részei, amik összeállításkor letakarásba kerülnek. Ezekere a részekre ne tervezzünk olyan elemeket, amelyek fontosak, hogy látszódjanak a végterméken (pl.: vonalkód, szöveg stb.). Amennyiben nem biztos abban, hogy a doboz melyik része kerül letakarásba, kérje a CTP segítségét.

Vissza a lap tetejére

Oldalméret megadása

 

a vágójelek a vágott mérettől 3 mm távolságra legyenek. Dobozoknál az oldalméret megegyezik a kiterített stancforma befoglaló méretével, ezt kell beállítani vágott méretnek.

Vissza a lap tetejére

 

Rácssűrűség beállítása

 

klasszik rácsozás szögei

 

Rácssűrűség beállítása nem szükséges. Az autotípiai rács sűrűségét a PDF-be beépíteni nem lehet, azt a montírozó állítja be a lemezre küldéskor. Általánosan 70-es (175 lpi) AM ráccsal dolgozunk. (AM rácsnál az azonos sűrűségű raszterpontok mérete, FM rácsnál az azonos méretű raszterpontok sűrűsége határozza meg a tónusértéket.) Ha 70-esnél finomabb rácsozást szeretnének, azt a megrendelésben kérjük jelezni. A hagyományos rácsképzés helyett rendelhető az ún. hibrid rácsozás, ami a 8% alatti és 92% feletti kitöltési tartományban hagyományos AM rácsként jelenik meg. 8% és 92% közötti értékeknél viszont a raszterpontok méretének csökkentése helyett FM rácsozás szerinti ritkítással éri el a kívánt tónusértékeket. Így 80-as vagy 100-as (200 ill. 250 lpi) rácssűrűségnél is kinyomható méretű raszterpontokat kapunk. A nagyobb rácssűrűség a jó minőségű képek esetén növeli a részletgazdagságot, a gyengébb képminőségeket viszont tovább rontja. Alkalmazása ajánlott a moiré veszélyének és a vékony, nem teli tónus léniák recézettségének csökkentésére is. Cold foil tónusok levilágítására 40-es rácsot használunk, mivel ennél a technológiánál a stabilan létrehozható metál rácspont méretek korlátozottak. Tiszta FM (a köznyelvben gyakran kristály rácsnak nevezett) rács nem kérhető.

Vissza a lap tetejére

Optimális képfelbontás

 

képfelbontás

 

Az optimális képfelbontás 300-480 ppi. Az optimális képfelbontást a használt rácssűrűségek határozzák meg. Ez 175 lpi-nél (70 vonal/cm) 300 ppi, 250lpi-nél (100 vonal/cm) 480 ppi. Ezek felett a kép részletgazdagsága nem lesz jobb, csak a fájlméret nő feleslegesen. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a grafikai szoftverekben a kép méretének csökkentésével a ppi felbontás arányosan növekszik, így a sok kis képet tartalmazó PDF-ek fájlmérete emiatt sokszor kezelhetetlenül nagy lesz. A forrásfájlban lévő képfelbontások csak abban az esetben maradnak meg a PDF-ben, ha az export amegfelelő beállításokkal (Press Qulity) történik. Erre utaló jel lehet a szokatlanul kis fájlméret.

Vissza a lap tetejére

Minimális kinyomható vonalvastagság

 

nyomtatható vonalvastagság

Minimális kinyomható vonalvastagság 0,025 mm A minimális betűméret betűtípusonként eltérő. Ez az érték festékekre vonatkozik. A felületkezelések és egyéb speciális technológiák korlátait az adott helyen ismertetjük. A betűk vonalainak vastagsága betűtípusonként eltérő, így a minimálisan kinyomható betűméretet meghatározni nem lehet. Egyes kalligrafikus típusoknál ez a korlát akár 8-10pt is lehet, míg vastagabb vonalú lineáris betűknél bőven le lehet menni 6 pt alá is.

Vissza a lap tetejére

Betűk körvonalasítása

betűkörvonalasítás

A betűk körvonalasítása célszerű, de nem kötelező. Viszont fontbeágyazási hiba esetén ez a legegyszerűbb javítási mód.

Vissza a lap tetejére

Ajánlatot kérek