Did you know,

that we are happy to accept all your orders for business cards, letterheaded paper, note pads, flyers, folders, calendars and all other printed stationery products, regardless of the amount?

...that we produce high quality saddle-stitched or glue-bound brochures as well as hardcover books and albums, using unique surface treatment procedures and cutting-edge finishing technology?

...that our packaging material manufacturing department provides comprehensive services from design to execution and nearly all work processes are carried out in our print shop?

For detailed information please get in touch with our collegues.

Contact:
Marketing and advertising publications
Eszter Szalai:+36-30-850-5883

Production of packaging materials
József Horváth:+36-30-591-5757

Üdvözöljük a Keskeny Nyomdában

Magyarország legmodernebb nyomdai és csomagolóanyag gyártó üzeme bemutatkozik.

Tudjon meg többet rólunk

Proofok és színminták használata

FőoldalInformációkAnyagleadásSZÍNMENEDZSMENTProofok és színminták használata

Proofok és színminták használata

PROOFOK ÉS SZÍNMINTÁK HASZNÁLATA

proof

A szoftveres grafikai előkészítés után a nyomdai gyártásnál elvárt, illetve várható színek definiálásának és kontrollálásának további eszközei a proof illetve a színminta. A gyártásnál ezek szolgálnak majd színreferenciaként a nyomógépek végső beállításához. Ügyfeleinknek lehetősége van minden gyártás előtt proof imprimatúrát kérni.

Proofnak a leadott grafikai állományból előállított, spektrofotométerrel bemért és hitelesített színskálával rendelkező digitális nyomat minősül. Ezt a megrendelő és a nyomda egyaránt készítheti. Az általunk készített proofokhoz egységesen egy speciális proof-papírt használunk (ISO 12647-7 szerint), amin szimulálni tudjuk a mázolt (műnyomó) és mázolatlan (ofszet) papírok színvisszaadását.

A színminta lehet egy korábbi gyártásból származó nyomat. Amennyiben a nyomda ezzel nem rendelkezik, úgy a megrendelőnek kell biztosítania.

Amennyiben a megrendelőtől színmintát vagy bemért színskálával nem rendelkező proofot kapunk, akkor úgynevezett kontroll proofot készítünk. Ha eltérés tapasztalható, akkor leadott minta színeit nem fogjuk tudni tökéletesen hozni. Megrendelőinket erről minden esetben tájékoztatjuk.

ELTÉRÉSEK A HITELESÍTETT PROOFHOZ KÉPEST

Speciális felületű vagy színezett alapanyagok esetében:

Fontos szem előtt tartani, hogy a proofok nem differenciálják a fényes-matt, illetve speciális felületű vagy színezett alapanyagokat. Amennyiben mégis a gyártással megegyező alapanyagra kivitelezett színreferenciára van szükség, akkor javasolt a próbagyártás. Hátránya, hogy ennek jelentős költségei lehetnek.

Nyomás utáni lakkozás vagy fóliázás esetén:

A lakkozás kis mértékben, a fóliázás számot tevő mértékben sötétíti a friss nyomaton még pontosan egyező színeket. A fóliázást is számításba vevő proof előállítása technikailag nem kivitelezhető.

Direkt színek használatakor:

A proof nyomtatók direkt színeket csak korlátozott mértékben tudnak szimulálni, ezért nem lesz 100%-ban színhelyes a proof. Ezek ellenőrzéséhez és kiválasztásához a gyári Pantone színskálákat ajánljuk referenciaként, mivel ezek lesznek a legközelebb a nyomathoz.

Cold foil vagy fémgőzölt hordozó, illetve fedőfehérre nyomott színek esetén:

A cold foilra illetve fémgőzölt hordozóra tervezett grafika proofolása nemzetközileg is friss, fejlesztés alatt álló technológia. Elsősorban nem a színhűség, hanem a végtermék megjelenésének értékelésében jelent segítséget. Ilyen igény esetén a várható minőségről, költségekről és elkészülési időről előzetesen konzultáljon kollégáinkkal.

 

 

 

Ajánlatot kérek